18. nov, 2021

10 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

10 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

Voordat u of een dierbare werd gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson was u waarschijnlijk alleen bekend met de meest opvallende verschijnselen van de ziekte, zoals beven (tremor), spierstijfheid en bewegingstraagheid. De ziekte gaat echter gepaard met nog meer symptomen.

Vraag hier onze informatiebrochure aan

Sommige verschijnselen zijn zichtbaar, maar andere niet. Onwetendheid over de symptomen van Parkinson kan een goede diagnose van de ziekte in de weg staan. Voor mensen met Parkinson kan het soms moeilijk zijn om te achterhalen of sommige symptomen horen bij de ziekte van Parkinson of een andere oorzaak hebben. En als je je er niet van bewust bent dat iets een symptoom is van de ziekte van Parkinson, dan weet je ook niet dat het wellicht kan worden behandeld. Soms kan het inzicht dat een lichamelijke of geestelijke klacht bij de ziekte hoort u overrompelen, maar kennis is macht. Als u een nieuwe klacht krijgt en u bent er niet zeker van dat het hoort bij de ziekte van Parkinson, raadpleeg dan uw arts.

10 minder bekende symptomen van de ziekte van Parkinson

 1. Slaapproblemen. Verschillende slaapproblemen kunnen deel uitmaken van de ziekte van Parkinson, waaronder slapeloosheid, slaperigheid overdag en REM-slaapgedragsstoornissen.
 2. Depressie en angststoornissen. Een depressie na het horen van een moeilijke diagnose is misschien natuurlijk, maar depressiviteit is ook een kenmerk van de ziekte van Parkinson.
 3. Stemvolume. Parkinson kan ervoor zorgen dat het stemvolume lager wordt en de spraak onduidelijker. Problemen doen zich voor in de coördinatie van de adem. Ook is het moeilijk om steeds in hetzelfde tempo te blijven spreken: het tempo wordt steeds hoger en daardoor vermindert de verstaanbaarheid. Mensen die zingen ondervinden vaak dat hun muzikaliteit is aangetast door de ziekte van Parkinson. Een behandelplan samen met een logopedist kan helpen.
 4. Verlies van reukvermogen. De meerderheid van de Parkinsonpatiënten heeft last van reukverlies. Dit verschijnsel is vaak een van de eerste kenmerken van de ziekte.
 5. Cognitieve problemen. Niet elke patiënt krijgt ermee te maken, maar sommige Parkinsonpatiënten hebben last van geheugenverlies, moeilijkheden met multitasking of concentratieproblemen. De symptomen variëren van milde verschijnselen tot Parkinson-dementie.
 6. Parkinsonpatiënten hebben vaak last van orthostatische hypotensie, met andere woorden: een plotse bloeddrukdaling bij het rechtstaan. Dit ontstaat wanneer de patiënt overgaat van zit- of lighouding naar rechtstaande houding of wanneer hij te lang rechtstaat. De symptomen van een bloeddrukdaling zijn: duizeligheid, extreem zwaktegevoel en gezichtsstoornissen (een ‘zwarte sluier’ voor de ogen bijvoorbeeld). Wat is daarvan de oorzaak? Normaal gezien regelt het autonome zenuwstelsel de arteriële bloeddruk, ook bij verandering van houding. Dat is echter niet meer automatisch het geval bij Parkinsonpatiënten, aangezien de ziekte hun autonome zenuwstelsel aantast.
 7. Dystonie. Dystonie is een bewegingsstoornis. Waar de hersenen de coördinatie van onze bewegingen regelen, gaat er bij dystoniepatiënten iets fout, waardoor er onwillekeurige, oncontroleerbare spiercontracties, verkrampingen ontstaan. Daardoor kunnen draaiende, wringende bewegingen ontstaan, abnormale houdingen van een of meer lichaamsdelen.
 8. Parkinsonmasker. Zwakte van de spieren in gezicht en keel. Praten en slikken kunnen moeilijker worden, de patiënt kan ook stiller en monotoner gaan praten. Het verlies van bewegingsmogelijkheid bij de gezichtsspieren kan leiden tot wat het ‘Parkinsonmasker’ wordt genoemd.
 9. Lusteloosheid. Veel mensen met Parkinson hebben last van apathie (lusteloosheid). Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven van zowel de patiënt als hun naasten. Er wordt onderzoek gedaan of medicijnen invloed kunnen hebben op de hoeveelheid dopamine, wat mogelijk apathie bij patiënten kan verminderen.
 10. Bijwerkingen van medicijnen. Bijwerkingen zijn dan wel geen symptomen van de ziekte, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Het gebruik van het medicijn Levodopa kan tics teweegbrengen. Dopamine-antagonisten kunnen impulsief gedrag veroorzaken.

Bron: www.michaeljfox.org

Vraag hier onze informatiebrochure aan

26. okt, 2021

Kledingtips voor Parkinsonpatiënten

Kledingtips voor Parkinsonpatiënten

Sommige kledingstukken kunnen onhandig zijn en bepaalde stoffen kunnen niet echt comfortabel aanvoelen.

 • Draag schoenen waar u gemakkelijk in stapt. Bijvoorbeeld zonder veters, of met klittenband.
 • Leren zolen zijn wel verstandig, daarmee heeft u meer ‘grip’ tijdens het staan/lopen.
 • Gebruik een lange schoenlepel om uw schoenen moeiteloos aan te trekken.
 • Om warm te blijven, is thermisch ondergoed een aanrader. Zit ook lekker stevig!
 • Kies kleding met eenvoudige sluitingen; niet tientallen kleine knoopjes of haakjes waarmee u moet priegelen.
 • Gedoe met ritsen? U kunt ook kiezen voor kledingstukken met elastiek.
 • Zijden kleding draagt comfortabel.
 • Dat geldt ook voor lakens en dekbedovertrekken: in zijden of satijnen beddengoed kunt u zich makkelijker omdraaien in bed.
27. jul, 2021

Tekst

Wat zijn de symptomen van Parkinson?

Sommige symptomen van Parkinson zijn zichtbaar, maar andere niet. Onwetendheid over de symptomen van Parkinson kan een goede diagnose van de ziekte in de weg staan. Voor mensen met Parkinson kan het soms moeilijk zijn om te achterhalen of sommige symptomen horen bij de ziekte van Parkinson of een andere oorzaak hebben.

De ziekte van Parkinson is complex en uit zich in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten, zoals concentratieproblemen. De klachten verschillen per patiënt en zelfs per dag of moment. Niet elke patiënt ervaart dus alle symptomen. Al zijn er wel veel overeenkomsten. De eerste symptomen zijn meestal vaag en worden niet altijd herkend als het begin van Parkinson. De klachten worden langzamerhand erger. En hebben dus ook steeds meer invloed op het dagelijks leven van de patiënt. Als een Parkinsonpatiënt last heeft van trillen, traag bewegen of stijve spieren, gaan ogenschijnlijk eenvoudige handelingen niet meer automatisch. Opstaan uit een stoel of bed, een dopje op een tube doen, een overhemd dichtknopen of veters strikken, worden dan steeds lastiger taken.

Wat zijn aanwijzingen voor Parkinson?

Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. De symptomen verschillen per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.

Wat zijn de symptomen van Parkinson?

1. jul, 2021

Problemen met schrijven!

Problemen met schrijven!
Wanneer je aan de ziekte van Parkinson lijdt en problemen hebt met schrijven. Dan kunnen de volgende tips je helpen.
1. Probeer te schrijven met de hand die je normaal gesproken niet gebruikt.
Het gebruiken van beide handen houdt beide hersenhelften actief.
2. Probeer letters in een andere richting te schrijven dan waarin je ze meestal schrijft.
Koop pennen en potloden met brede grepen (tenminste 3 cm), deze zijn makkelijker te grijpen en te bewegen. Je kunt een standaard pen of potlood makkelijk aanpassen door het volgende te doen:
- Draai een rubberen elastiek meerdere keren om een ​​pen of potlood. Het rubber zal u helpen beter grip te houden op de pen.
- Gebruik pen- of potloodgrepen. Dit zijn cilindervormige stukjes rubber met een gat in het midden welke de grip verbeteren.
1. jul, 2021

Informatie omtrent de meest voorkomende oogproblemen

Informatie omtrent de meest voorkomende oogproblemen

Droge ogen

Dit geeft een branderig, zand gevoel in de ogen. Soms zijn de ogen rood, tranend en zitten ze dichtgeplakt in de ochtend. Om de ogen te beschermen tegen uitdroging, knipperen mensen regelmatig met hun ogen. Door de verminderde knipperfrequentie bij de ziekte van Parkinson maakt het oog minder traanvocht aan, waardoor er droge ogen kunnen ontstaan. Soms kan dit zich ook uiten als een ontsteking van de oogleden. Medicatie kan hier tevens een rol spelen.

Dubbelzien / wazig zien

Dit betekent dat er sprake is van dubbelzien, de beelden worden naast elkaar of boven elkaar gezien. Bij de ziekte van Parkinson komt dit vaak door convergentie-insufficiëntie. Wanneer we op korte afstand naar een voorwerp kijken, richten beide ogen zich neuswaarts om dit voorwerp enkel te zien. Deze beweging noemt men ‘convergentie’. Het vermogen tot convergeren is belangrijk voor activiteiten op korte afstand zoals lezen, schrijven, computerwerk, handwerk. De convergentie noemt men ‘normaal’ als deze beweging van de ogen tot op het puntje van de neus kan worden uitgevoerd. Lukt dit niet of heeft men hier moeite mee, dan spreken we van een convergentie-insufficiëntie. Daarbij is het moeilijker vloeiende oogbewegingen te maken, waardoor snel focussen lastig en vermoeiend kan zijn.

Contrastgevoeligheid en kleurenzien verminderd

Met contrast worden verschillen in kleurintensiteit bedoeld die gelijktijdig in het gezichtsveld aanwezig zijn. Bijvoorbeeld zwarte letters op wit papier. Hoe groter het contrast, hoe beter de letters te lezen zijn. Het kan zijn dat de ogen moeite hebben om zich aan verschillende lichtsterke aan te passen. Het is dan moeilijker fijne patronen te onderscheiden. Er kunnen problemen zijn met lezen en verwerken van beelden. De gedachte is dat dit komt door vermindering van Dopamine in het netvlies (de retina), waardoor deze minder goed functioneert.

Natuurlijk komen er ook oogproblemen voor die los staan van de ziekte van Parkinson. Het is van belang op tijd geric