1. jul, 2021

Met Parkinson de warmte trotseren?

Met Parkinson de warmte trotseren?

Tijdens warme dagen hebben Parkinsonpatiënten vaak meer last van hun symptomen. Hierbij een aantal tips om deze dagen zo comfortabel mogelijk door te komen.

Houd het koel

Koeling geeft lichamelijke verlichting, het is goed voor uw bloedsomloop én het vermindert de vertraging van de prikkels die naar uw zenuwen leiden. Koelen kan simpel en snel door af en toe een ijsblokje over uw polsen te laten glijden. Of een nat washandje (al dan niet uit de vriezer) in uw nek te leggen. Uw huis houdt u koel door de zon buiten te houden, dus sluit luiken, gordijnen of jaloezieën. Ook een mobiele airco kan helpen.

Draag katoen

Draag comfortabele kleding, bijvoorbeeld van katoen. Deze stof absorbeert zweet makkelijk, dus houdt u relatief koel. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht en luchtige, dunne kleding is prettig als het zoveel mogelijk lucht kan doorlaten.

Eet kleine porties

Eet uw maaltijden in kleine porties. Hoe groter uw maaltijd, hoe meer energie het uw lichaam kost om deze te verteren. Als gevolg daarvan stijgt uw lichaamstemperatuur. Het eten van groente en fruit werkt verkoelend, net als het nuttigen van sommige zuivelproducten (bijvoorbeeld yoghurt, kwark of jonge kaas), sommige noten of zaden (bijvoorbeeld cashewnoten of zonnebloempitten) en specerijen of kruiden (bijvoorbeeld zout, munt of salie).

Drink voldoende water

De hitte verhoogt uw lichaamstemperatuur, waardoor u veel vocht verliest. Door extra water te drinken, houdt u het vochtpeil in uw lichaam in balans. Drink liever geen dranken met cafeïne, want die onttrekken veel vocht aan uw lichaam. Is veel water drinken lastig, dan is een ijsklontje of waterijsje wellicht een uitkomst. Het geeft u verkoeling en u krijgt toch een beetje vocht binnen.

Slim inspannen

Profiteer van de ochtenden en de avonden, waarin het relatief koel is. Boodschappen doen, huishouden of in de tuin werken kost overdag in de hitte veel meer energie. Verplaats uw inspanningen dus (indien mogelijk) zoveel mogelijk naar de ochtend of avond.

 

20. jun, 2021

Tekst

Een stap dichter bij de toediening van neusspraymedicijnen voor de ziekte van Parkinson


Wetenschappers van de Universiteit van York hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van een neusspraybehandeling voor patiënten met de ziekte van Parkinson.

Onderzoekers hebben een nieuwe gel ontwikkeld die naast het medicijn levodopa aan weefsel in de neus kan hechten, waardoor de behandeling rechtstreeks naar de  worden gestuurd .

Levodopa wordt in de hersenen omgezet in dopamine, wat het tekort aan dopamine-producerende cellen bij Parkinson-patiënten compenseert en helpt bij de behandeling van de symptomen van de ziekte. Na langere tijd wordt levodopa echter minder effectief en zijn hogere doses nodig.

Professor David Smith, van de afdeling Scheikunde van de Universiteit van York, zei: "Het huidige medicijn dat wordt gebruikt voor de ziekte van Parkinson is tot op zekere hoogte effectief, maar na een lange periode van gebruik begint het lichaam het medicijn af te breken voordat het in de hersenen komt waar het is het hardst nodig.

"Dit betekent dat een hogere dosering nodig is, en in latere stadia moet het medicijn soms in plaats van tabletten worden geïnjecteerd. Onderzoek naar  al lang interessant als een effectievere toediening vanwege de directe route naar de hersenen via de zenuwen die de neus bedienen, maar de uitdaging hier is om een ​​manier te vinden om het lang genoeg aan het neusweefsel te laten hechten om een ​​goede dosis van het medicijn af te geven."

De onderzoekers creëerden een gel, geladen met levodopa, die als een vloeistof in de neus kon stromen en vervolgens snel kon veranderen in een dunne laag gel in de neus. De methode werd getest in diermodellen door een team van King's College London, waar  met succes uit de gel in het bloed en rechtstreeks in de hersenen werd afgegeven.

Professor Smith zei: "De resultaten gaven aan dat de gel het medicijn een betere hechting in de  , wat een betere opname in zowel het bloed als de hersenen mogelijk maakte."

Het team werkt nu aan het opnemen van deze materialen in neusspray-apparaten om door te gaan naar klinische proeven bij mensen. De benadering kan ook relevant zijn voor andere neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer.

Khuloud Al-Jamal, Professor of Drug Delivery and Nanomedicine van King's College London, zei: "Niet alleen presteerde de gel beter dan een eenvoudige oplossing, maar de opname door de hersenen was beter dan bij intraveneuze injectie van het  . Dit suggereert dat nasale toediening van Parkinson-medicijnen met behulp van dit type gel kan klinische relevantie hebben."


Verder verkennen

De juiste medicijnbalans vinden voor Parkinsonpatiënten

Meer informatie: Julie Tzu-Wen Wang et al, Enhanced Delivery of Neuroactive Drugs via nasale toediening met een zelfgenezende supramoleculaire gel, Advanced Science (2021). DOI: 10.1002/advs.202101058
Tijdschriftinformatie: Advanced Science 

 

Geleverd door de Universiteit van York 
15. jun, 2021

Verminderde eetlust of misselijkheid? 9 tips die u hierbij kunnen helpen

Verminderde eetlust of misselijkheid?

Verminderde eetlust of misselijkheid? 9 tips die u hierbij kunnen helpen

Veel Parkinsonpatiënten krijgen na verloop van tijd moeite met eten en drinken. Dat kan komen door een verergering van de symptomen, maar ook medicijngebruik kan klachten veroorzaken als verminderde eetlust, misselijkheid en kauw- en slikproblemen. Lastig! Want goede voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede conditie. Maar hoe krijgt u deze dan in voldoende mate binnen?

We verzamelden hierover een aantal praktische tips van deskundigen voor u.

Uw medicijn tegen Parkinson kan als bijwerking misselijkheid of verminderde eetlust veroorzaken. Heeft u last van deze klachten, bespreek ze dan vooral met uw arts. Ook een lege maag of te weinig vocht in het lichaam bevorderen misselijkheid. Heeft u minder trek in eten of bent u regelmatig misselijk, dan kunt u rekening houden met het volgende:
 
  • Eet regelmatig kleine hoeveelheden verdeeld over de dag. Kies niet al te vette tussendoortjes want te vet eten remt de eetlust en vertraagt de vertering in de maag.
  • Sla geen maaltijd over, ook al heeft u minder trek.
  • Eet bij de warme maaltijd geen soep. Door de soep krijgt de maaltijd teveel volume.
  • Eet op tijdstippen dat u minder misselijk bent. Zelfs ’s nachts als u wakker bent.
  • Zorg dat u voldoende drinkt: minimaal 1,5 liter vocht per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 8 glazen of 12 kopjes. Alle vocht is goed: water, vruchtensap, limonade, melk, karnemelk, yoghurt, vla, soep, bouillon, koffie, thee.
  • Eet gevarieerd: verandering van spijs doet eten. Zorg daarom voor variatie in de smaak van het eten (zoet-zuur), de temperatuur (warm-koud), structuur ( knapperig-zacht), de ingrediënten en de bereidingswijze (grillen, bakken, koken, stoven).
12. apr, 2021

Professor UZA: “Bij landbouwers en metaalbewerkers komt de ziekte van Parkinson meer voor”

Professor UZA: “Bij landbouwers en metaalbewerkers komt de ziekte van Parkinson meer voor”

Nu we toch bezig zijn: er is nóg een pandemie aan de gang, een parkinsonpandemie. Dat zegt toch de Nederlandse hoogleraar neurologie Bas Bloem. Eigenlijk is de verklaring simpel: meer mensen worden ouder, en dus krijgen steeds meer mensen te maken met ouderdomsziekten. Naar schatting zijn er wereldwijd zeven à tien miljoen mensen met de ziekte van Parkinson, en dat aantal zou de komende 25 jaar nog verdubbelen. Maar er zijn ook jonge mensen die parkinson krijgen, en het typische beven is zeker niet altijd een symptoom. 11 april is Wereld Parkinsondag. Daarom ook elf vragen aan professor Patrick Cras (62), diensthoofd neurologie in het UZ Antwerpen en hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen.

1. Wat is de ziekte van Parkinson?

“De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de hersencellen die dopamine maken, langzaam afsterven”, zegt Cras. Dopamine – soms ook wel het ‘geluksstofje’ genoemd omdat het ervoor zorgt dat we ons beloond en tevreden voelen – is belangrijk bij het bewegen en het denken. “Door de afbraak van die cellen, ontstaat er een tekort aan dopamine en worden signalen in de hersenen niet meer goed doorgegeven. De ziekte werd voor het eerst beschreven door de Britse arts James Parkinson in 1817. Hij zei toen nog ‘the mind is intact’ (het geheugen blijft intact). Maar dat is helaas niet helemaal waar. Een deel van de mensen met parkinson ontwikkelt ook dementie.”

 

2. Wie zijn de patiënten?

“Ik spreek liever over mensen met parkinson dan over parkinsonpatiënten. Dat laatste woord geeft meteen zo’n stempel, alsof ze hun ziekte zíjn, en dat klopt niet. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 60 jaar, maar dan sleept de ziekte vaak al een hele tijd aan. Het is een leeftijdsgebonden ziekte, maar er zijn ook uitzonderingen. Ik heb in mijn carrière ook een aantal twintigers gezien. Bij mannen komt de ziekte vaker voor dan bij vrouwen.”

 

3. Met hoeveel zijn ze?

“In België gaat het naar schatting om een 35.000 mensen. Exacte cijfers zijn er niet – een manco dat voor allerlei aandoeningen bekend is. In Zweden bijvoorbeeld weet men precies hoeveel mensen parkinson hebben.”

 

4. We denken in eerste instantie aan trillen of beven, maar wat zijn de andere symptomen?

“Stijfheid van de ledematen, trager voortbewegen, een voorovergebogen houding, een uitdrukkingsloos gezicht. Een gebrek aan emotie of energie, wat vooral bij jongere mensen in eerste instantie aan depressie doet denken. Ook problemen van constipatie zien we heel veel terugkomen, maar niet iedereen met constipatie hoeft aan parkinson te denken. Een symptoom bij jongere mensen dat wel de moeite waard is om op parkinson te laten onderzoeken, is hevige droomactiviteit in de remslaap. Die mensen hebben heel levendige dromen waarbij ze heel felle bewegingen maken.”

 

5. Wat zijn de oorzaken? Zijn er mensen die vatbaarder zijn?

“Bij een vijftal procent van de mensen met parkinson is er familiale aanleg: in bepaalde families komen mutaties voor die voor problematische eiwitafbraak zorgen. Voorts kennen we de oorzaken niet goed, maar er zijn wel enkele omgevingsfactoren die het risico op de ontwikkeling van parkinson verhogen. Zo is het een fenomeen bij landbouwers die in hun activiteiten veelvuldig in aanraking komen met pesticiden. Pesticiden werken in op onze mitochondriën, die instaan voor de energieproductie in onze cellen. Ook in de metaalnijverheid komen er procentueel meer mensen met parkinson voor. Wat dan weer in verband wordt gebracht met een verminderd risico op parkinson, is de consumptie van cafeïnehoudende dranken – een 200 mg of twee à drie espresso’s per dag.”

 

6. Wat valt eraan te doen?

“Er is op dit moment geen medicatie die de ziekte behandelt of stopt, en voor er specifieke symptomen zijn, heeft het dus geen zin om medicatie te nemen, ook niet bij een vroegtijdige diagnose. Naar medicatie die de ziekte zelf kan beïnvloeden wordt natuurlijk wel gezocht. Intussen is een goede behandeling van de symptomen wel mogelijk, voornamelijk met een medicijn dat de dopamine die mensen zelf aanmaken, aanvult of vervangt. In de loop van de jaren negentig ontstond daar twijfel over, want het zou juist het ziekteproces versnellen. Maar dat is niet waar: het is een góéd middel, maar na een tijd treedt er gewenning op en verliezen de hersenen hun buffercapaciteit waardoor weer zichtbaarder wordt dat de ziekte intussen voortschrijdt. Dat gebeurt sowieso, maar per patiënt passen we de medicatie geregeld aan. Ook kinesitherapie is bij parkinson een vaste waarde.”

 

7. Parkinson is een heel complexe hersenziekte. Vanwaar komt de hypothese dat die zou beginnen in de darm?

“Onze darmen en onze hersenen zijn met elkaar verbonden via de nervus vagus, en het vermoeden bestaat al langer dat door een proces in de darmen giftige stoffen ontstaan die via die zenuw in de hersenen terechtkomen en daar schade berokkenen. Er zijn zelfs al onderzoekspogingen geweest om met stoelgangtransplantatie impact te hebben op de symptomen en progressie van parkinson. Voor die hypothese zijn er argumenten voor en tegen, maar alleszins is het zo dat het microbioom van de darm (darmflora, red.) een invloed heeft op de werking van de medicatie.”

 

8. Sterven mensen aan parkinson?

“Nee, het is een chronische ziekte. Mensen zullen aan ouderdom sterven mét parkinson in plaats van áán parkinson. Wel kunnen de symptomen iemand verzwakken, waardoor die vatbaarder wordt voor infecties. Als mensen last hebben met slikken bijvoorbeeld, kunnen ze een verslikpneumonie oplopen, en eventueel daaraan sterven. Of ze komen ernstig ten val en overlijden aan de gevolgen daarvan.”

 

9. Hoe belangrijk is het dat bekende mensen naar buiten komen met parkinson, zoals Michael J. Fox?

“Bij ‘gezichten’ van de ziekte denk ik meteen ook aan paus Johannes Paulus II, die tot op hoge leeftijd is blijven skiën. Maar ook aan mijn Nederlandse collega Bas Bloem, die heel mediageniek is en echt een spreekbuis voor veel patiënten. Aandacht is geld, en dat is natuurlijk heel positief voor onderzoek en ontwikkeling.”

 

Paus Johannes Paulus II.  IMAGEGLOBE

10. Waar kampen mensen met parkinson mee waaraan we niet meteen denken?

“Veel patiënten zijn nog jong genoeg om professioneel actief te zijn, maar vallen op het werk door hun symptomen wel eens uit. Dat wordt niet overal goed onthaald, en er zijn mensen die daardoor hun job hebben moeten opgeven.”

 

 11. Wat schort er nog aan de aanpak van parkinson in ons land?

“Nu gaan patiënten in het beste geval twee keer per jaar naar de neuroloog voor een voorschrift voor hun medicatie, en is dat het – naast de kinesist – voornamelijk qua behandeling. Al bereiken patiënten mij tussendoor ook geregeld per e-mail. Wat ik graag zou zien, is dat ze zouden terechtkomen in een multidisciplinair team, zoals dat bijvoorbeeld voor diabetes ook bestaat. Een parkinsonverpleegkundige die hen met bepaalde problemen kan helpen, de huisarts die meer betrokken wordt, een psycholoog die beschikbaar is, huisgenoten en mantelzorgers die opgeleid worden, … het zou mensen met parkinson hun ziekte veel meer zelf in handen geven.”

6. jan, 2021

MDS COVID-19 vaccinverklaring voor patiënten

MDS COVID-19 vaccinverklaring voor patiënten

Een speciale opmerking voor alle patiënten met de ziekte van Parkinson over COVID-19-vaccinatie,
opgesteld door Stella Papa namens de SIC, Chris Goetz en de leiding van MDS

De leiding van de International Parkinson and Movement Disorder Society en haar Scientific Issues Committee (MDS-SIC) willen informatie verstrekken over de vaccinatiemogelijkheden van COVID-19 die van het grootste belang zijn voor de bescherming van onze gemeenschap van patiënten, artsen en aanverwante zorgverleners in de huidige kritieke periode. situatie van de wereldwijde pandemie. In de afgelopen dagen zijn COVID-19-vaccins in verschillende landen goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen volgens immunisatieprogramma's van de overheid. 

De recente FDA- en EMA-goedkeuring van vaccins BNT162b2 (Pfizer / BioNTech) en mRNA-1273 (Moderna) voldeden aan de hoge normen die vereist zijn voor gebruiksvergunning na volledige gegevensonderzoek en validatie, zoals vereist in het normale proces van een vaccingoedkeuring. Het proces zorgt ervoor dat aan de werkzaamheids- en veiligheidseisen is voldaan en dat mensen kunnen worden ingeënt omdat de voordelen van het vaccin opwegen tegen de risico's. Aanvullende COVID-19-vaccins die zich nog in experimentele fasen II en III bevinden, zullen uiteindelijk hetzelfde onderzoek ondergaan voordat toestemming voor gebruik in noodgevallen wordt verleend.

Tot op heden hebben de goedgekeurde COVID-19-vaccins bewezen zeer effectief te zijn bij het voorkomen van de ernstige en zelfs milde vormen van de ziekte. Hoge werkzaamheid (> 90%) is bewezen ongeacht ras, geslacht, leeftijd en medische aandoeningen. Net als bij andere vaccins, zijn er enkele bijwerkingen bij de onlangs goedgekeurde COVID-19-vaccins die als weinig significant worden beschouwd. De bijwerkingen waren voor het grootste deel mild (pijn en irritatie op de injectieplaats, hoofdpijn, lage koorts). Bovendien is af en toe reactogeniteit (een immunologische reactie op vaccins) waargenomen. Transparantie in het ontwikkel- en goedkeuringsproces is erg belangrijk. De werkzaamheid en veiligheid van de goedgekeurde vaccins worden volledig onthuld in de gepubliceerde artikelen 1, 2Het wordt sterk aanbevolen dat alle vaccins in ontwikkeling dezelfde methodologie volgen met indiening van de verzamelde gegevens voor peer-reviewed publicaties voor transparantie bij de wetenschappelijke gemeenschap die het grote publiek informeert.

Vaccins met bewezen werkzaamheid en een bevredigend veiligheidsprofiel bieden nu hoop om een ​​einde te maken aan de COVID-19-pandemie die al vele levens heeft geëist over de hele wereld. Inderdaad, een vaccin is ons beste medicijn om deze virale ziekte te bestrijden. Daarom raden we vaccinatie met correct geautoriseerde vaccins ten zeerste aan om de risico's van ernstige, levensbedreigende ziekten na COVID-19-infectie te voorkomen. We raden onze patiëntengemeenschap ook sterk aan om de aanwijzingen van hun persoonlijke artsen en zorgverleners op te volgen. Ten slotte is het belangrijk om te blijven voldoen aan de standaardmaatregelen om de blootstelling aan en de overdracht van COVID-19 te verminderen, zoals aanbevolen door de WHO en de CDC tijdens en na vaccinatie.

Voor onze patiënten met de ziekte van Parkinson

Om aspecten van vaccinatie met COVID-19 aan te pakken, met name wat betreft onze populatie patiënten met de ziekte van Parkinson (PD), geven de beschikbare gegevens het volgende aan: 1. De goedgekeurde op mRNA gebaseerde vaccins en de vectorvaccins die in ontwikkeling zijn, induceren immunisatie via mechanismen die geen interactie hebben neurodegeneratief proces bij PD. Met betrekking tot de geassocieerde ontsteking in de pathogenese van PD zoals we die vandaag de dag begrijpen, is er geen bewijs van enige interactie met de immuunrespons op deze vaccins. 2. De gerapporteerde Fase III-gegevens van de goedgekeurde vaccins toonden aan dat de soorten of incidentie van bijwerkingen bij patiënten met PD niet anders waren dan bij de algemene bevolking. 3. Net als bij reacties op andere immunisaties, interfereert COVID-19-vaccinatie niet met de huidige therapieën van PD. 4.

 Alles bij elkaar genomen hebben we onze gemeenschap van gezondheidsspecialisten aangemoedigd om COVID-19-vaccinatie aan te bevelen aan hun patiënten met PD (of hun verantwoordelijke zorgverleners), tenzij er een specifieke reden is die toediening onmogelijk maakt. We raden patiënten ook aan naar voren te komen om het vaccin te zien zodra het beschikbaar is. De aanbeveling wordt gegeven omdat de voordelen en risico's niet anders zijn dan bij de algemene (op leeftijd afgestemde) populatie en omdat we willen dat onze patiënten worden beschermd tegen de ziekte en de gevolgen ervan. Deze conclusie kan ook worden uitgebreid tot patiënten met andere bewegingsstoornissen die geen verschillen in de gerapporteerde vaccingegevens hebben laten zien. 

  1. Polack FP, Thomas SJ, Kitchin N, Absalon J, Gurtman A, Lockhart S, Perez JL, Pérez Marc G, Moreira ED, Zerbini C, Bailey R, Swanson KA, Roychoudhury S, Koury K, Li P, Kalina WV, Cooper D, Frenck RW Jr, Hammitt LL, Türeci Ö, Nell H, Schaefer A, Ünal S, Tresnan DB, Mather S, Dormitzer PR, Şahin U, Jansen KU, Gruber WC; C4591001 Clinical Trial Group. Veiligheid en werkzaamheid van het BNT162b2-mRNA Covid-19-vaccin. N Engl J Med. 2020 10 december doi: 10.1056 / NEJMoa2034577. Online voor afdrukken PMID: 33301246
     
  2. Jackson LA, Anderson EJ, Rouphael NG, Roberts PC, Makhene M, Coler RN, McCullough MP, Chappell JD, Denison MR, Stevens LJ, Pruijssers AJ, McDermott A, Flach B, Doria-Rose NA, Corbett KS, Morabito KM, O'Dell S, Schmidt SD, Swanson PA 2e, Padilla M, Mascola JR, Neuzil KM, Bennett H, Sun W, Peters E, Makowski M, Albert J, Cross K, Buchanan W, Pikaart-Tautges R, Ledgerwood JE, Graham BS, Beigel JH; mRNA-1273 Study Group. Een mRNA- vaccin tegen SARS-CoV-2 - voorlopig rapport. N Engl J Med. 12 november 2020; 383 (20): 1920-1931. doi: 10.1056 / NEJMoa2022483. Epub 14 juli 2020 PMID: 32663912