11. mrt, 2019

Pijn: een onzichtbaar symptoom van Parkinson

Pijn: een onzichtbaar symptoom van Parkinson

Bij het nadenken over PD zijn enkele van de symptomen die het snelst opkomen, zichtbare problemen, zoals tremor , schuifelende gang , spraakmoeilijkheden of stijfheid . Pijn is echter een ander veel voorkomend symptoom dat vaak wordt vergeten of onderschat omdat het niet duidelijk wordt gezien. Pijn is een onzichtbaar symptoom, wat betekent dat degenen rond een persoon met pijn op het eerste gezicht hun ongemak niet zullen merken. Ondanks dat er mogelijk over minder wordt gesproken, is pijn met PD ongelooflijk vaak voorkomend en levensbedreigend.

Hoe vaak komt pijn voor bij PD?

Sommige schattingen hebben gesuggereerd dat meer dan 75% van de mensen met PD pijn van een soort ervaart 1 Om meer te weten te komen over het leven met PD hebben we onlangs de ziekte van Parkinson in Amerika uitgevoerd, met antwoorden van bijna 1200 personen met PD. De resultaten van ons onderzoek kwamen overeen met die van andere grote verkooppunten, waarbij ongeveer 79% van de respondenten zei dat ze naast hun PD een soort van pijn ervaren.

 

Van deze 79% zei ongeveer 10% dat ze de afgelopen zeven dagen veel pijn hadden geleden, en nog eens 22% zei dat ze nogal wat pijn hadden gehad in dezelfde periode. De overige 47% respondenten meldden dat ze de afgelopen zeven dagen enigszins of een beetje pijn hadden. Slechts 21% van de deelnemers aan de enquête zei dat ze de afgelopen week geen pijn hadden ervaren. Alleen al aan de hand van deze resultaten is het duidelijk dat pijn een veelvoorkomend en reëel symptoom is van PD en degenen die het ervaren, zijn niet de enige.

Van degenen die pijn hadden ervaren, zei 30% dat ze hun pijn zouden beoordelen als een 4-5 op een schaal van 1-10 (waarbij 10 de ergste mogelijke pijn is). Nog eens 52% zei dat hun pijn 6-8 in ernst was. Aan de meer extreme uiteinden van het spectrum zei slechts 14% dat ze hun pijn zouden waarderen als een 3 of lager, terwijl 5% zei dat hun pijn 9-10 in ernst was. Deze resultaten tonen aan dat pijn ongelooflijk kan voorkomen, maar dat elk individu het heel anders kan ervaren.

Waar voelde PD pijn?

Zoals vermeld, kan PD-pijn van persoon tot persoon verschillen, dus er is geen "normale" manier om PD-pijn te ervaren. Met dat gezegd, zijn er enkele gemeenschappelijke thema's in de pijn van mensen met PD, inclusief, maar niet beperkt tot:

 • Musculoskeletale pijn: pijn in de spieren of botten die het gevolg kan zijn van veranderingen in houding, valpartijen en verminderde mobiliteit. Dit soort pijn kan vooral in de onderrug worden gevoeld.
 • Zenuw- of wortelpijn: pijn die rond zenuwen wordt gevoeld. Veel voorkomende woorden die worden gebruikt om zenuw- of wortelpijn te beschrijven, zijn tintelingen, branden, gevoelloosheid of pinnen en naalden. Het kan worden veroorzaakt door zenuwcompressie, zoals ischiaspijn die in één been wordt gevoeld, of het kan te wijten zijn aan andere begeleidende problemen zoals diabetes of tekorten aan vitaminen zoals vitamine B. Zenuwpijn kan ook de perifere zenuwen aantasten, wat de zenuwen zijn die invloed hebben de handen en voeten.
 • Dystonie-gerelateerde pijn: Onvrijwillige en langdurige spiercontractie ( dystonie ) kan PD begeleiden en pijn veroorzaken. Dit type pijn kan worden gevoeld als gevolg van onwillekeurige draaiende en kronkelende bewegingen en kan de romp, kaak, armen, benen, gezicht of zelfs de keelspieren treffen. Een voorbeeld van dystonie-gerelateerde pijn is het langdurig krullen van de tenen dat uiteindelijk behoorlijk pijnlijk kan worden.
 • Aan acathisie gerelateerde pijn: rusteloosheid (soms acathisie genoemd als deze ernstig is) kan van invloed zijn op het vermogen van een persoon om stil te zitten of te slapen en kan gepaard gaan met pijn, vooral in de benen. Akathisie kan ook gepaard gaan met angst- of andere psychische problemen , die van invloed kunnen zijn op bestaande pijn uit andere bronnen.
 • Primaire of centrale pijn: in sommige gevallen kunnen de hersenen pijnsignalen door het lichaam sturen. Deze pijn, centrale of primaire pijn genoemd, wordt niet goed begrepen en kan aanvoelen als een scherpe pijnscheut of een stekend gevoel. Het kan het hele lichaam of kleinere regio's beïnvloeden. 1-3
 

Hoe pijnmanagement bespreken met uw arts

Het bespreken van chronische pijn met uw zorgverlener kan een gevoelig onderwerp zijn, vanwege de onzichtbaarheid van pijn als een symptoom en mogelijk als gevolg van de huidige opioïde crisis in Amerika. Hoewel het een onaangenaam gesprek kan zijn om te praten met uw artsover waar je doorheen gaat, en gezonde manieren om het te beheren, kunnen van cruciaal belang zijn voor je algehele welzijn. Misschien wilt u uw arts vragen naar pijnstillers die u wat verlichting kunnen bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet onredelijk is om te informeren naar pijnstillers om erachter te komen welke opties geschikt voor u kunnen zijn. Meer dan 50% van de respondenten van ons onderzoek naar de ziekte van Parkinson in Amerika meldde dat ze momenteel een of andere vorm van pijnmedicatie gebruiken (inclusief zelfzorggeneesmiddelen) en nog eens 29% zei dat ze deze medicijnen in het verleden hebben gebruikt.

Als u niet geïnteresseerd bent in medicijnen en nieuwsgierig bent naar andere methoden voor pijnbeheersing, kunt u ook met uw arts praten over alternatieve opties voor pijnverlichting. Deze kunnen supplementen , vitamines, trainingsroutines , acupunctuur, fysiotherapie en meer omvatten 2 Het maakt echter niet uit wat voor soort alternatieve behandeling u interesseert, het is belangrijk om met uw arts te praten voordat u iets uit uw eentje probeert. Vooral supplementen die van invloed kunnen zijn op andere traditionele PD-medicijnen.

Zelfs als het gaat om het bezoeken van andere professionals, zoals acupuncturisten of sportgroepen, is het misschien een goed idee om eerst contact op te nemen met uw zorgteam . Uw arts kan u mogelijk helpen bepalen wat professionals in uw regio de meest betrouwbare persoon zijn en wie u misschien verlichting biedt. Uw arts kan ook andere suggesties hebben voor alternatieve pijnverlichting, of een combinatie van traditionele en alternatieve methoden voor pijnverlichting, die u niet eerder had overwogen.

8. mrt, 2019

serotonine tekort, PDS en fibromyalgie

serotonine tekort, PDS en fibromyalgie

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en om goed en gezond te denken.

【Serotonine PDS, afwisselende constipatie en diarree】
Serotonine heeft invloed op de zenuwen, als je een lage niveau aan serotonine in de darm hebt dan is dit proces waarschijnlijk veel trager, wat kan leiden tot constipatie. Als de levels hoog zijn, dan kan dit proces worden versneld en ontstaat diarree. Bij vele mensen met PDS is aangetoond dat veranderde serotonine levels, PDS diarree of constipatie kunnen veroorzaken.

4. mrt, 2019

Zweten en Parkinson

Zweten en Parkinson

Ongeveer de helft van de mensen met de ziekte van Parkinson ervaart veranderingen in het transpireren. Het kan gaan om verminderd transpireren (hypohydrosis) of overmatig transpireren (hyperhydrosis). Dit laatste komt vaker voor en wordt over het algemeen ook als het meest hinderlijk ervaren.

Overmatig zweten kan voorkomen over het gehele lichaam, maar ook in een deel van het lichaam, bijvoorbeeld de voeten, het gelaat of de romp. Overmatig zweten komt vooral voor bij patiënten die last hebben van ON-OFF fluctuaties. Met name OFF momenten (momenten op de dag dat de anti-Parkinson medicatie is uitgewerkt), maar ook momenten van (heftige) overbeweeglijkheid kunnen gepaard gaan met overmatig transpireren.

De oorzaak van veranderd transpireren is nog niet bekend. Vermoedelijk spelen veranderingen in het autonome (onwillekeurige) zenuwstelsel een rol.

 

Behandeling

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om overmatig transpireren tegen te gaan, denk bijvoorbeeld aan het dragen van verkoelende kleding, het vermijden van warme ruimtes en omstandigheden waarin u overmatig transpireert, het vermijden van bepaald voedsel en dranken (bijvoorbeeld gepeperd eten, alcohol en koffie/thee).

Als overmatig transpireren gerelateerd is aan OFF momenten, dan is het zaak om de OFF momenten zoveel mogelijk te beperken door het medicatie schema aan te passen. Als overmatig transpireren gerelateerd is aan overbeweeglijkheid, dan dienen deze momenten (zoveel als mogelijk) beperkt te worden.

Indien al deze maatregelen onvoldoende effect hebben, dan kan het gebruik van anticholinerge medicatie worden overwogen (bijvoorbeeld oxybutinine). Dit soort medicijnen hebben echter vaak ook hinderlijke bijwerkingen, bijvoorbeeld (toename van) obstipatie en een droge mond.

Wanneer is sprake is van lokale hyperhydrosis kan een behandeling met botuline toxine injecties worden overwogen. Soms is het zinvol om voor de behandeling van overmatig transpireren een dermatoloog te bezoeken.

 

Gebaseerd op: Swinn et al, Movement Disorders 2003. Sweating dysfunction in Parkinson’s Disease.

5. feb, 2019

Serotonine

Serotonine te kort

 

Serotonine behoort tot de belangrijke neurotransmitters in de hersenen. Ze spelen een grote rol in het bepalen van ons gedrag en onze reacties op emotioneel gebied, hoe we reageren op onze omgeving. Het zal bijvoorbeeld bepalen wanneer we willen eten, wanneer we willen slapen, hoe we ons voelen en om goed en gezond te denken. 

 

Het probleem is dat we een serotonine te kort niet altijd kunnen onderzoeken. Er kan uiteindelijk wel een test worden gedaan. Maar daarbij kan nooit de gehele hoeveelheid worden opgemeten, het beste kun je zorgen dat je maag & darm gezond zijn, omdat serotonine daar wordt aangemaakt, daarbij moeten we het ook de juiste voeding aanbieden. 

Enkele symptomen die kunnen duiden op een tekort:

 • Eetstoornissen;
 • fibromyalgie;
 • Gewichtstoename;
 • Juist veel zin hebben in suikers;
 • Obsessief zijn;
 • Overgang;
 • Weinig geduld hebben;
 • Angst & paniek aanvallen;
 • Tremors bij jonge mensen en op hogere leeftijd;
 • Depressief zijn;
 • Zich snel zorgen maken
 • Migraine
 • Verhoogde pijn gevoeligheid;
 • Hoge bloeddruk;
 • Prikkelbare darm / lekkende darm slijmvliezen
 • Spierpijn
 

Vitamine D tekort

De oorzaken daarvan kunnen verschillende redenen hebben. Dat kan zijn een tekort aan vitamine D. Vitamine D is benodigd bij de productie van het feel-good stofje serotonine. 

 

Tremors
Serotonine speelt een belangrijke rol in de functie van de spier. Wanneer het serotonineniveau op welke manier uit het evenwicht raken, kan je last krijgen van spier tremors.


Verslavingen

Mensen met een tekort aan serotonine zijn extra gevoelig voor graan- en suikerverslaving, maar ook andere verslavingen. Door een verhoogd gebruik van genoemde middelen kan het serotonine syndroom ontstaan, dit is een zeer ernstig syndroom en adviseer je bij vermoeden van dit syndroom, een arts te raad plegen, je mag ten alle tijden je vraag bij mij neer leggen, ik kijk mee, zodat je er niet alleen voor staat. 

 

 

Serotonine gelukshormoon depressie

 
Serotonine, slaapproblemen, moeheid e.a.
 

Histamine & serotonine

 • Om problemen te voorkomen is het verstandig om het serotonine- en histamine gehalte te laten bepalen en intolerantie voor biogene aminen op te sporen.

Zorg voor balans en rust in je leven

 • Verder is het heel belangrijk om een goed evenwicht te creëren tussen verstand en gevoel en emoties goed te verwerken, anders zetten deze zich om in stress in het lichaam. Stress heeft invloed op het vrijmaken van biogene aminen, zoals histamine en serotonine. Hierdoor wordt meer adrenaline geproduceerd, waardoor er stress en een vecht- of vluchtgedrag ontstaat. Stress en een teveel aan adrenaline putten het lichaam uit, met als gevolg chronische vermoeidheid. Breng voor je zelf in kaart wat je op een dag doet en waarom, vul het Time management dagboek in, wil je hulp stuur dan een contact bericht. 
 
 

Erfelijke aanleg

De oorsprong van een tekort aan serotonine ligt vaak al bij een erfelijke aanleg en een intolerantie voor de biogene aminen. Door invloed van individuele leef- en eetgewoonten kan het serotonine- en histamine gehalte steeds veranderen.
Verkeerde voeding en leefstijl kunnen voor een tekort aan serotonine zorgen. Je hebt voldoende eiwitten nodig om serotonine aan te kunnen maken en je maag en darmen moeten goed functioneren. 

 

Het proces loopt als volgt:

 • Uit de voeding worden eiwitten gehaald;
 • Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren;
 • Aminozuren worden hersenen én in de lever omgezet in serotonine

In dit proces kan het op verschillende stadia fout gaan:

 • In de maag en ook de mond, waar de eiwitten met behulp van enzymen worden geactiveerd en afgebroken tot aminozuren, dan moet de maag wel voldoende maagzuur aan maken om dit proces uit te voeren, vul een lekkende darm maagslijm indicatietest in.
 • De opname van de aminozuren in het bloed, dit gebeurt door de wand van de dunne darm. Is deze beschadigd, zoals bij een lekkende darm, dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen.
 • In de omzetting van verschillende stofjes die serotonine uiteindelijk afgeven

 

Een te hoog aan serotonine zal ik bespreken in een volgend deel toch een waarschuwing alvast. 

Pas op met het verhogen van serotonine wanneer je medicijnen gebruikt, die de serotonine spiegel verhogen, dan kan er een serotonine syndroom ontstaan, dit geld voor supplementen, voeding & medicijnen die de serotonine spiegel verhogen. 

 

 


Samenvatting

Een tekort aan serotonine is niet goed en een teveel ook niet. Er moet een balans zijn. Het is moeilijk om precies de oorzaak te achterhalen van een tekort aan serotonine omdat het er in verschillende stadia iets fout kan gaan. Veel mensen hebben een tekort door een verkeerde voeding en leefstijl, serotonine is voor meer dan 90% actief in de het maag-darmkanaal en het bloed en maar 2% in de hersenen. Belangrijk is dus het maag-darmkanaal te herstellen en het bloed te zuiveren. De lever speelt hierbij ook een belangrijk rol.

 

Zorg goed voor je brein

Een gezonde geest heeft licht nodig, matig de suiker consumptie, loop aan bewerkte voeding voorbij, eet meer groenten & gezonde eiwitten, vermeid zoveel mogelijk stress, door een traumatische ervaring heb je behoefte aan meer van deze genoemde punten en dat betekend alleen, dat jij dat kan veranderen met een beetje hulp van mij, mocht je dat wensen. Ook je hormonen kunnen een rol spelen

 

 

31. jan, 2019

De FDA keurt Gocovri goed voor de behandeling van dyskinesieën bij Parkinson.

De FDA keurt Gocovri goed voor de behandeling van dyskinesieën bij Parkinson.


Gocovri vermindert de dyskinesieën in de Parkinson en de tijd van de UIT-periode. Op dit moment is er alleen nieuws over de exit naar de Amerikaanse markt.

Het is het eerste geneesmiddel dat door de FDA is goedgekeurd voor de behandeling van dyskinesieën bij Parkinson.

Het wordt verkocht als Gocovri, maar de werkzame stof is een oude bekende van de Parkinson gemeenschap: amantadine, een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de komende jaren in de symptomatische behandeling van de ziekte.

 

Gocovri zal in het vierde kwartaal van dit jaar in de VS in de verkoop gaan, helaas is er geen informatie als Adamas, het farmaceutische bedrijf dat het ontwikkelt, de goedkeuring van de Europese toezichthouders wil vragen.

U bent misschien ook geïnteresseerd in het lezen van: Gemodificeerde versie van amantadine vermindert dyskinesieën bij de ziekte van Parkinson tot 23%.

WAT IS GOCOVRI?

Gocovri is een hooggedoseerde formulering van amantadine , 137 mg elke capsule, verlengde afgifte en moet eenmaal daags voor het slapengaan worden ingenomen. De aanvangsdosis is 137 mg, die moet stijgen tot 274 mg per week, wat de aanbevolen dosis is.

De dosering en de afgiftevorm maken het mogelijk de amantadinespiegels in de ochtend en de rest van de dag te handhaven.

In de 2 fase III klinische onderzoeken die met het medicijn zijn uitgevoerd, is waargenomen dat de tijd met dyskinesie tot 37% afneemt. Het vermindert ook de tijd van uit-perioden .

Bedenk dat een van de grootste problemen van de therapie van de Parkinson is dat na een paar jaar, rond de vijf, de medicatie niet meer zo effectief is en het ook duidelijk wordt dat er bepaalde bijwerkingen zijn, zoals dyskinesieën.

De dyskinesieën manifesteren zich als onvrijwillige en onvoorspelbare bewegingen die de kwaliteit van leven van de patiënten beïnvloeden.

Gocovri zou een behandeling zijn die gericht is op het verminderen van het aantal dyskinesieën, complementair aan die welke reeds door de patiënt zijn vastgesteld.

BIJWERKINGEN VAN GOCOVRI.

Een van de meest voorkomende bijwerkingen die werden gedetecteerd in klinische onderzoeken zijn:

 • Hallucinaties: komt tot uiting bij maximaal 25% van de patiënten die met Gocovri werden behandeld en bij 3% van degenen die een placebo- verbinding kregen .
 • Orthostatische hypotensie en duizeligheid: tot 29% van degenen behandeld met het medicijn manifesteerden deze symptomen, die het risico op vallen verhogen.

Ze waren ook frequent:

 • Droge mond
 • Perifeer oedeem
 • slaperigheid

Over het algemeen beoordelen specialisten de verkoop aan de markt van een andere stof die een andere behandeloptie biedt. Het is geen definitieve oplossing, maar het zal zeker verlichting bieden voor de duizenden patiënten die lijden aan dyskinesie.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in het lezen van: Gevorderde Parkinson: symptomen en behandelingen.

Bronnen en referenties

Cochrane (2009): Amantadine bij de ziekte van Parkinson. Beschikbaar op http://www.cochrane.org/en/CD003468/amantadina-in-the-parkinson-disease-

GLOBE NEWSWIRE (2017) Adamas kondigt FDA-goedkeuring van GOCOVRI ™ als eerste en enige medicatie voor de behandeling van dyskinesie bij de ziekte van Parkinson patiënten. Verkrijgbaar in https://globenewswire.com/news-release/2017/08/24/1100387/0/en/Adamas-Announces-FDA-Approval-of-GOCOVRI-as-First-and-Only-Medication-for- de behandeling van dyskinesie-in-Parkinson-s-disease-Patients.html

Gocovri voorschrijfinformatie. Beschikbaar op https://www.gocovri.com/pdf/Gocovri_Prescribing_Information.pdf