5. apr, 2018

constipatie

Verstopping of constipatie is een vervelend euvel dat verschillende oorzaken kan hebben. Maar vaak is het een kwestie van levenswijze. Niet ontbijten, zich geen tijd gunnen om naar het toilet te gaan, de toiletgang uitstellen, onvoldoende vezelrijke voedingsmiddelen gebruiken en onvoldoende drinken staan garant voor stoelgangproblemen.

Een langdurig bestaande constipatie kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Nonchalance is hier dus niet op zijn plaats.

 

 

 

Verstopping

We spreken van verstopping wanneer de ontlasting minder dan drie keer per week of alleen na hard persen tot stand komt. Op reis kan je er mogelijk extra last van hebben door de verandering van het dagritme, doordat je minder verse groenten en fruit eet en mogelijk meer witte broodsoorten, doordat je niet altijd de gelegenheid hebt om naar het toilet te gaan of je je niet helemaal op je gemak voelt op andermans toilet.

Een kwestie van levenswijze

Wanneer constipatie te wijten is aan een verkeerde levenswijze zijn een aanpassing van de eet- en leefgewoonten en het heropvoeden van de darm cruciaal en meestal ook afdoende.
De raadgevingen zijn relatief eenvoudig en sluiten perfect aan bij de aanbevelingen van een gezonde en gevarieerde voeding.

• Neem een vezelrijk en gevarieerd ontbijt. Hiermee maak je je darmen als het ware wakker.
• Stel de toiletdrang niet uit. De toiletdrang treedt vooral op bij het ontwaken, na voedselinname en bij het nemen van beweging. Het is belangrijk dat de reflex wordt beantwoord: een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt; een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer. Het voortdurend negeren van de toiletdrang betekent het telkenmale terugsturen van de stoelgang met alle mogelijke gevolgen van dien voor de gezondheid.
• Neem voldoende tijd voor de toiletgang. De krant lezen op het toilet is misschien nog niet zo’n slecht idee.

 

• Maak er een gewoonte van vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken zoals volkorenbrood en ander volkorenproducten (bv. müsli, havermout), peulvruchten, groenten (300 g per dag) en fruit (2 stukken per dag). Een vezelrijk dagmenu bevat ongeveer 30 gram vezels per dag. Een koude aardappel- of pastasalade kan ook een gunstig effect hebben op de darmwerking.
• Drink voldoende , namelijk 1,5 tot 2 liter per dag. Zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm. Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt.
• Een glas (lauw) water drinken op de nuchtere maag (door het volume) of een kop koffie kunnen extra behulpzaam zijn.
• Laxerende voedingsmiddelen zijn ook karnemelk, yoghurt, ontbijtkoek (peperkoek), stroop, sap van citrusvruchten.
• Stoppende voedingsmiddelen zijn banaan, beschuit, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee, toast, rode wijn.
• Neem voldoende en regelmatig lichaamsbeweging, loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.
• Vermijd zoveel mogelijk laxeermiddelen, -thee en -kruiden want zij kunnen de darm lui maken waardoor je op de duur nog meer last krijgt van verstopping. Wanneer de eigen maatregelen na enkele weken niet helpen of je naast verstopping ook nog andere klachten hebt, is het verstandig de huisarts te raadplegen. 

3. apr, 2018

Parkinson is niet alleen een dopamine-probleem, maar ook een serotonine-probleem

Parkinson is niet alleen een dopamine-probleem, maar ook een serotonine-probleem
Bij de Ziekte van Parkinson worden vele soorten zenuwcellen in de hersenen aangetast, niet alleen de voor dopamine belangrijke cellen, maar ook bijvoorbeeld die voor serotonine. 

Serotonine
 speelt een grote rol bij stemming en gedrag, geheugen, slapen, bloeddruk, pijn. 
Dopamine
 bij beweging, maar ook bij genot, blijdschap, geheugen, aandacht, motivatie, gedrag, leren en slaap. 

Bij de behandeling van de Ziekte van Parkinson richt men zich tot nu toe vooral op dopamine i.v.m. bewegingsstoornissen. 

3. apr, 2018

serotonine tekort ook bij Parkinson

Serotonine

 

Serotonine is een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie. Daarnaast is serotonine belangrijk voor het verwerken van pijnprikkels. Serotonine is een neurotransmitter dat niet afbreekt wanneer het gebruikt is in de synaptische spleet. In plaats daarvan wordt de stof terug opgenomen in de presynaptische cel. Dit proces wordt ‘re-uptake’ van de neurotransmitter genoemd.

Serotonine wordt gevormd uit een stofje dat tryptofaan wordt genoemd. Dit is een stof die de bloed-brein barrière kan doorkruisen door te concurreren met andere aminozuren. Vanwege dit mechanisme is het mogelijk om er door middel van eten voor te zorgen dat er meer of minder serotonine wordt gemaakt in de hersenen.

Depressie wordt vaak geassocieerd met een te laag serotonine-level in de hersenen. De medicijnen die om deze reden tegen depressie worden toegepast zijn stoffen die de heropname van serotonine tegengaan. Hierdoor blijft serotonine langer in de synaptische spleet, waardoor de werking van serotonine langer doorgaat.

Een andere functie die gepaard gaat met serotonine is agressie. Wanneer er weinig serotonine wordt vrijgelaten door de hersenen kan dit namelijk samengaan met agressiviteit. Het verband dat hierbij gevonden wordt is helaas niet zo groot dat we agressief gedrag kunnen voorspellen aan de hand van de hoeveelheid serotonine in de hersenen, of andersom.

28. mrt, 2018

obstipatie

Ongeveer een derde van de mensen met Parkinson heeft last van obstipatie. De stoelgangproblemen ontstaan door (te) weinig beweging, te weinig vocht en/of vezels in de voeding of doordat de ziekte de darmwerking verstoort. Verstopping kan de opname van medicatie vertragen waardoor deze minder effectief wordt. 1. Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag: vooral water, is het advies. Maar om uw vochtgehalte op peil te houden, mag u uiteraard ook sap, thee etc. drinken. 2. Eet regelmatig, liefst op vaste tijden, volgens een uitgebalanceerd dieet. 3. Zorg dat er genoeg voedingsvezels in uw maaltijden zitten: minimaal 200 gram groente, 2 stukken fruit en volkoren producten zoals volkorenbrood, volkoren beschuit. Pap en havermout bevatten ook goede vezels. 4. Eet rustig, neem kleine happen, kauw goed. 5. Zorg voor zoveel mogelijk lichaamsbeweging. Als u niet kunt sporten, probeer dan toch minimaal een half uur per dag te bewegen. 6. Luister naar uw lichaam: voelt u ‘aandrang’ om naar het toilet te gaan, wacht niet ga dan

28. mrt, 2018

slikproblemen

Brood kunt u vervangen door pap, vla, yoghurt, kwark of drinkontbijt. Kies eventueel voor brood zonder korstjes of krentenbrood, een pannenkoek met hartig of zoet beleg of een zacht bolletje. 2. De verschillende onderdelen van uw warme maaltijd zoals vlees, aardappelen en groente kunt u fijn snijden, stampen, pureren of mixen. 3. De warme maaltijd maakt u eenvoudig smeuïger met wat extra jus, saus, bouillon of appelmoes. 4. Eenpansgerechten zoals maaltijdsoep met bijvoorbeeld rijst of pasta zijn meestal eenvoudig om door te slikken. Zorg dat soep romig is, dat geeft minder kans op verslikken. 5. Kies niet voor babyvoeding: ook al is de textuur prettig, er zitten voor volwassenen te weinig voedingsstoffen in. 6. Drink bij het eten. Op advies van de logopedist kunnen dranken zonodig ingedikt worden met een verdikkingsmiddel om verslikken te voorkomen. 7. Vergemakkelijk het slikken door een aantal keer te gapen voor het eten om de keel te ontspannen als deze gespannen is. Hou uw kin dicht bij uw borst, ga in een goede en comfortabele houding zitten. nk kleine slokjes water en doe kleine hoeveelheden voedsel op uw vork of lepel. 8. Neem uw tijd en eet op een rustige, comfortabele plek. Duurt het u te lang en wordt uw eten koud, probeer dan vaker kleinere porties te eten. 9. Probeer tijdens het eten rechtop te zitten. 10. Handig is om uw maaltijden te plannen wanneer uw medicijnen werken. Grotere maaltijden kunt u in off-periodes beter vermijden.