Er zijn eigenlijk 4 vaccins die belangrijk zijn bij Parkinson: The Living with Parkinson's Tip of the Day

VACCINS OM OVER NA TE DENKEN!

Zeggen dat er "veel recentelijk gesproken is over vaccins", is misschien wel het understatement van 2020.

Er zijn eigenlijk 4 vaccins die elke persoon met de ziekte van Parkinson (of een neurodegeneratief syndroom) zou moeten overwegen.

Mensen met Parkinson vragen vaak of ik griep-, pneumovax-, zoster- en / of de COVID-19-vaccins moet krijgen.

Het korte antwoord voor alle 4 de vaccins is JA, neem ze zeker - zolang er geen medische reden is die de risico-batenverhouding zou verschuiven ten opzichte van het vaccin (bijv. Bepaalde aandoeningen, medicijnen of een voorgeschiedenis van bepaalde aandoeningen). Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt om uw risico ('s) te beoordelen.

Bedenk ook dat ziekenhuisopname bij de ziekte van Parkinson in verband is gebracht met hoge morbiditeit en mortaliteit - en we proberen Parkinson-patiënten uit het ziekenhuis te houden (indien mogelijk). Dit is een andere dwingende reden om vaccinatie te overwegen.

Griep- en longontsteking

We hebben nog geen sterk bewijs dat suggereert dat u met de ziekte van Parkinson een groter risico loopt om griep of bacteriële longontsteking op te lopen, maar we weten wel dat uw herstel na infectie een grotere uitdaging is als u Parkinson heeft. Parkinson heeft een lichte invloed op de longen en kan de ademhaling beïnvloeden. Dit zijn dwingende redenen waarom veel mensen ervoor zullen kiezen om beide vaccins te gebruiken.

We weten dat ademhalings- en ademhalingsziekten de neiging hebben om de motorische en niet-motorische symptomen van Parkinson te verergeren. Bovendien, als antibiotica nodig zijn voor de behandeling, kunnen antibacteriële geneesmiddelen soms de opname van uw Parkinson-medicatie beïnvloeden. Dit kan leiden tot verergering van de symptomen.

Samenvattend raden wij personen met de ziekte van Parkinson (in onze praktijk) aan om deze 2 injecties te krijgen, tenzij er een dwingende medische reden is om dit niet te doen.

Zoster-vaccin

Er is een andere aandoening die herpes zoster (VZV) wordt genoemd. Het zoster-virus infecteert zenuwen en kan resulteren in een zeer pijnlijke rode uitslag. Nog erger dan de pijnlijke uitslag is dat er bij een subgroep van geïnfecteerde mensen postherpetische neuralgie (pijn) kan zijn die weken tot maanden kan duren - of zelfs langer. Herpes kan ook in de ogen komen, wat heel slecht nieuws kan zijn. Om deze redenen raden we in onze praktijk aan om de zoster-opname te zoeken. Sommige praktijken zullen deze injectie niet toedienen vóór de leeftijd van 50 jaar of zo, maar het is over het algemeen veilig onder de leeftijd van 50 jaar voor Parkinson met jonge aanvang en de meeste artsen zullen deze injectie toedienen aan volwassenen van elke leeftijd (indien gevraagd)

Covid-19-vaccin

We hebben in onze praktijk een aantal patiënten met Parkinson gehad met COVID-19. Om soortgelijke redenen als het toedienen van griep- en longontsteking, raden we ook het COVID-19-vaccin ten zeerste aan. We hebben geen informatie die erop wijst dat mensen met Parkinson een groter risico lopen om COVID-19 op te lopen, maar herstel was een uitdaging gezien de vele motorische en niet-motorische symptomen van Parkinson - deze hebben de neiging om te verergeren met COVID-19. Net als bij griep zijn er helaas mensen met de ziekte van Parkinson overleden als gevolg van deze infectie. Om deze redenen raden we ten zeerste aan om, tenzij er een dwingende medische reden is, het vaccin niet te krijgen - dat u het, indien beschikbaar, inneemt!

Ten slotte brengt Parkinson u een hoger risico op aspiratiepneumonie, wat anders is dan bacteriële of virale longontsteking. Dit type longontsteking wordt veroorzaakt doordat voedsel of vloeistoffen in de verkeerde buis terechtkomen en in de longen terechtkomen. Veel mensen met Parkinson kunnen, vooral wanneer ze in het ziekenhuis worden opgenomen, aspireren en een resulterende longontsteking krijgen - en in sommige gevallen kan de longontsteking gecompliceerd worden door naast elkaar bestaande bacteriële en virale infectie. Aspiratierisico bij Parkinson is een andere dwingende reden om vaccins te nemen, infecties te voorkomen en ziekenhuisopnames te beperken.

Lees meer in het nieuwe boek van Drs Okun, Malaty en Deeb- Living with Parkinson's (Robert Rose,