21. nov, 2017

NICOTINEPLEISTERS VOOR PARKINSON

NICOTINEPLEISTERS VOOR PARKINSON

Acht open-label studies en vier placebogecontroleerde onderzoeken behandelden deze vraag. Zeven van de acht open-label vertoonden een verbetering van de motorische symptomen, maar de placebogecontroleerde onderzoeken waren allemaal negatief.

Een nieuwe studie werd gepresenteerd door Gabriel Villafane op het 4th World Parkinson Congress. Het ging gepaard met hoge doses (90 mg per dag) transdermale nicotine en de UPDRS werd gemeten voor "off" motorscores. Blinde videorating is voltooid.

Na 39 weken was er geen statistisch significant verschil in motorscores en was er geen meting van de kwaliteit van leven. Er leek een vermindering van de levodopa-doses, een afname van dyskinesieën en een verbetering van de activiteiten in het dagelijks leven te zijn. Zoals verwacht kwamen bijwerkingen vaker voor in de nicotinegroep.

9. nov, 2017

verschillende soorten Parkinson

Mogelijke soorten Parkinson:

De echte ziekte van Parkinson – ook wel idiopathisch parkinsonisme – uit zich bij iedere patiënt anders. Het woord ‘idiopathisch’ is een medische term voor ‘van onbekende oorzaak’.

Ook worden er Parkinsonachtige aandoeningen onderscheiden van de ziekte van Parkinson.
Deze heten parkinsonisme of parkinsonsyndroom: een verzamelnaam voor aandoeningen die lijken op Parkinson.
Het verschil ligt in de dopamine: bij Parkinson is de aanmaak van dopamine verstoord, bij parkinsonisme verloopt de opvang van dopamine niet goed, waardoor Parkinson medicijnen niet werken bij parkinsonisme.Meestal is de eerste diagnose Parkinson omdat zeker in de beginfase het moeilijk vast te stellen is  of het Parkinson of Parkinson + is .Heeft U weinig of geen baat bij uw medicatie spreek er over bij Uw neuroloog!

31. okt, 2017

behandeling

PROGNOSE
BEHANDELING ZIEKTE VAN PARKINSON

Er is momenteel geen behandeling om de ziekte van Parkinson te genezen. Verschillende behandelingen zijn beschikbaar om het begin van motorische symptomen te vertragen en de motorische symptomen te verbeteren. Al deze therapieën werken door de hoeveelheid dopamine in de hersenen te verhogen, door het effect van dopamine na te bootsen of door de afbraak van dopamine af te remmen. Een vroege behandeling in het niet-motor stadium kan het ontstaan van motorische symptomen vertragen waardoor de levenskwaliteit langer goed blijft.

L-DOPA

De meest effectieve therapie voor de ziekte van Parkinson is levodopa (L-DOPA), dat wordt omgezet in dopamine in de hersenen. Omdat langdurige behandeling met levodopa kan leiden tot ongewenste neveneffecten (een verkorte reactie op elke dosis, pijnlijke krampen en onwillekeurige bewegingen), wordt het gebruik vaak uitgesteld totdat de motorische stoornis ernstiger is. Levodopa wordt vaak samen voorgeschreven met carbidopa dat de afbraak van levodopa voordat het de hersenen bereikt verhindert. Co-behandeling met carbidopa maakt het mogelijk om een lagere dosis levodopa toe te passen, waardoor de bijwerkingen verminderen.

In eerdere stadia van de ziekte van Parkinson kunnen stoffen die de werking van dopamine nabootsen (dopamine-agonisten) en stoffen die de afbraak van dopamine (monoamine oxidase type B (MAO-B) remmers) remmen zeer effectief meewerken in het verlichten van motorische symptomen. Bijwerkingen van deze preparaten komen vaak voor: vochtophoping in lichaamsweefsels, slaperigheid, obstipatie, duizeligheid, hallucinaties en misselijkheid.

Andere medicijnen
medicijn
Voor sommige patiënten met geavanceerde, vrijwel onhandelbare motorische symptomen, kan een operatie een optie zijn. Bij diepe hersenstimulatie (DBS), kan de chirurg implantaten met elektroden implementeren om gebieden van de hersenen die betrokken zijn bij bewegingen te stimuleren. Een andere vorm van chirurgie vernietigt specifieke gebieden in de hersenen die de symptomen van de ziekte van Parkinson veroorzaken.

Een alternatieve benadering die momenteel wordt onderzocht is het gebruik van dopamine-producerende cellen uit stamcellen. Terwijl stamcel therapie een groot potentieel bevat, is meer onderzoek nodig voordat de cellen van therapeutische waarde worden toegepast bij de behandeling van Parkinson.

Naast medicijnen en chirurgie, zijn algemene veranderingen in levensstijl (rust en oefening kan), fysiotherapie, ergotherapie en logopedie nuttig.

Preventie

Aangezien de precieze oorzaken van Parkinson nog niet gekend zijn, is de de ziekte momenteel nog niet te voorkomen. Het vermijden van giftige stoffen - zoals insecticides - en van hoofdtrauma kan de kans op het ontwikkelen van Parkinson verlagen.

 
 
 
30. okt, 2017

STRESS

Een klein beetje stress op z’n tijd is best gezond. Het houdt u scherp en gemotiveerd. Maar die hardnekkige, energievretende stress kunt u beter vermijden. Zeker als Parkinsonpatiënt.

Hoe meer stressfactoren, hoe meer last van de fysieke effecten van Parkinson: harder trillen, langzamer bewegen, meer pijn. U kunt stress voorkomen of in ieder geval verminderen.

Neem vooral de adviezen van Faye Rhodes ter harte. Deze voormalige voorzitter van de afdeling Massachusetts van American Parkinson Disease Association (APDA) heeft 11 antistresstips voor u.

Herken de stressfactoren in uw leven

Sommigen zijn verslaafd aan adrenaline, anderen genieten het meest van een relaxt avondje thuis. Je hebt geboren leiders en daartegenover net zoveel mensen die liever een ondersteunende rol vervullen. De een vindt steun bij zijn familie, de ander rent er juist mijlenver vandaan als hij hulp of troost nodig heeft. Hoe dan ook: iedereen is anders. En dus heeft iedereen ook andere stressfactoren. Probeer te herkennen waar u stress van ondervindt en wat u voelt in een stresssituatie. Heeft u slaapgebrek, bent u verward, gefrustreerd, neemt u te veel verantwoordelijkheid of heeft u te veel afspraken en verplichtingen? Heb hier aandacht voor en doe er iets aan!

Schrappen, die stress.

Als u zo’n lijstje stressfactoren opstelt, ziet u ongetwijfeld dat u sommige direct kunt wegwerken. Ban de simpelste stressfactoren meteen van uw lijst. Kunt u niet slapen van spannende, enge of zielige films? Kijk die dan niet. Wordt u hyper van koffie, neem dan een cafeïnevrije koffie of nog beter: drink het helemaal niet. Zo simpel kan het zijn.

Niemand is onmisbaar.

Heroverweeg de verplichtingen en afspraken die u bent aangegaan. Dat geldt zowel voor werk als privé. We denken allemaal graag dat we onmisbaar zijn. Maar vergaat de wereld als u ontslag neemt of als u niet wekelijks beschikbaar bent als hulpmoeder op school? Geeft uw relatie u nog genoeg energie? Doet u waar uw hart naar uitgaat? Of doet u wat u denkt dat anderen van u verwachten? Belangrijke zaken om te beseffen!

Vraag gerust om hulp

Bij het beoordelen van uw situatie en/of het stellen van doelen, kunt u gerust de hulp vragen van een coach, professionele adviseur of vriend. Deel taken op in kleine stukjes. Het bereiken van vele kleine overwinningen motiveert u om door te gaan. Veel mensen hebben baat bij meditatie in het omgaan met stress.

Maak ruimte voor vrije tijd

Plan rust in. Geef prioriteit aan uw herstelperiodes. Wat ontspant u? Gezellig afspreken met vrienden, een boek lezen of een wandeling maken? Doen. Maak hier een prioriteit van. Relax en geniet.

Beweeg meer en eet gezond

Dat kan stap voor stap. Begin gerust met een wandeling, u hoeft echt niet per se urenlang de sportschool in. Eet meer fruit en groente en probeer cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Lees hier alles over dieet met Parkinson

Stel uzelf redelijke doelen op het gebied van eten en bewegen, dan heeft u een grotere kans om vooruitgang te boeken dan mensen die te ambitieus van start gaan.

Geen controle? Geen zorgen!

U heeft nu eenmaal niet alles in de hand en kunt niet meer doen dan uw best. Besef dat bij stressvolle gebeurtenissen als een sollicitatiegesprek, examen, presentatie of optreden.

Los conflicten met anderen zoveel mogelijk op

Of vermijd ze. Want ze kosten te veel energie.

Slaap zoveel als u kunt

Toegegeven, dit is niet altijd makkelijk voor Parkinsonpatiënten. Maar wél belangrijk. Lukt het u niet om een hele nacht door te slapen, lees hier de tips om met slaapstoornissen om te gaan.
Probeer een of meer dutjes overdag. Een powernap doet wonderen.

Probeer verandering te zien als een positieve uitdaging

Beschouw veranderingen in uw leven als een uitdaging, als een kans om te groeien en uzelf als mens te ontwikkelen. De omstandigheden of het gedrag van andere mensen heeft u niet in de hand, uw eigen instelling wél. Met uw houding maakt u het verschil tussen tevreden en knorrig, tussen gelukkig en ongelukkig zijn. Wat voelt nou prettiger – voor u en uw omgeving?!

Pluk de dag

Waardeer elke dag die u hebt, probeer er zoveel mogelijk van te genieten.

22. mei, 2017

JONGEREN MET PARKINSON

Dat Parkinson niet alleen een ziekte voor oude mensen is maar ook jongeren er door aangetast zijn is niet altijd geweten .Toch  wordt de groep van jonge Parkinson Patienten groter en groter. De nood aan informatie is bij deze groep dan ook heel groot meestal staan zij nog volop in het leven (werk,kinderen afbetalingen enz.).Parkinson en hoe moet het nu verder ? Dat moet Jan Vermeir ook gedacht hebben toen hij op jonge leeftijd Parkinson kreeg de informatie voor deze doel groep is eerder schaars en wat er is komt meestal uit NL waar men een prachtig netwerk rond Parkinson heeft maar verschild wel iets met ons Belgieland .Jan zich bewust van deze probleemen starte met een groep jongelingen Parkinson op .Samen met een team lotgenoten zetten zij zich in om Parkinson bij jongeren bij het grote publiek bekend te maken . Een paar keer per jaar houden zij een bijeenkomst waar jonge mensen met Parkinson elkaar kunnen ontmoeten en informatie kunnen uitwisselen en jaarlijks heeft deze groep een jongeren Parkinson dag welke  dit jaar op 21 mei  2017 was . Het programma zag er  veel belovend uit met verschillende spreekers waaronder Prof. Cras , naar ik heb vernomen was het zeker geen saaie bedoening en werd deze dag door iedereen als heel zinvol ervaren .Een dikke Proficiat is hier dan ook op zijn plaats