6. nov, 2016

voeding

De ziekte van Parkinson en uw dieet

‘Beweeg regelmatig en eet gezond’ is een advies dat iederéén ter harte kan nemen. Voor Parkinsonpatiënten is het echter nóg belangrijker om uitgebalanceerd voedsel te eten. Dus veel fruit, groenten en andere complexe koolhydraten zoals graan en koren en bepaalde proteïnen. Natuurlijk hoort u ook voldoende te drinken. Hierbij vindt u een selectie voedingstips en aanbevelingen van de Engelse diëtiste Nan Millette. Speciaal voor mensen met de ziekte van Parkinson. Ontdek of u al goed eet of dat u uw eetgewoonten misschien moet aanpassen!

Drink veel water

Veel drinken (8 -10 koppen/glazen water per dag) is een essentieel onderdeel van een gezond dieet en helpt bij het verminderen van verstopping – koffie en thee tellen niet, omdat die dehydreren.

Droge mond?

Drink meer, neem vaak kleine slokjes water, zuig op een stukje ijs of gebruik een mondspray of mondspoeling. Ook op een snoepje zuigen of kauwgom kauwen kan helpen om meer speeksel te produceren en een droge mond te verminderen.

Koolhydraten en suiker

Dyskinesie verergert na het eten van voedsel dat rijk is aan koolhydraten en suiker. Koolhydraten zijn echter broodnodig om het lichaamsgewicht en het energieniveau te handhaven.

Slikproblemen?

Vergemakkelijk het slikken door een aantal keer te gapen voor het eten om de keel te ontspannen als deze gespannen is. Houd uw kin dicht bij uw borst, ga in een goede en comfortabele houding zitten. Drink kleine slokjes water en doe kleine hoeveelheden voedsel op uw vork of lepel.

Verstopping? 

Eet op vaste tijden volgens een uitgebalanceerd dieet, drink veel en sport regelmatig.

De huidige algemene voedingsaanbevelingen zijn:

  • Een dagelijkse energieopname van ongeveer 25 tot 30 calorieën per kilo lichaamsgewicht, met extra calorieën als u last hebt van dyskinesieën.
  • Een verhouding koolhydraten/proteïnen van tenminste 4/1 of 5/1.
  • Een aanbevolen dagelijkse portie proteïnen van circa 2 gram per kilo lichaamsgewicht.
  • Neem drie uitgebalanceerde maaltijden per dag, is het advies. Maar sommige mensen met Parkinson vinden het gemakkelijker om wat vaker kleinere maaltijden te nemen. Wie al gezond en uitgebalanceerd eet, hoeft zijn eetgewoonten misschien helemaal niet aan te passen.

Nog wat praktische tips:

  • Serveer warme dranken in een geïsoleerde beker om te voorkomen dat ze afkoelen. Tuitbekers voorkomen geknoei en helpen bij het drinken.
  • Schenk kopjes niet te vol. Een rietje kan handig zijn. Verzwaarde kopjes kunnen trillingen tijdens het drinken helpen te voorkomen.
  • Serveer het eten op een hoger niveau. Zet het bord bijvoorbeeld op een doosje of een standaard: zo is het voedsel dichter bij de mond.
  • Plaats het bord op een rubberen onderzetter om wegschuiven te voorkomen.
  • Sommige voedingsmiddelen, vitamines of ongewone diëten worden aangeprezen omdat ze de ziekte van Parkinson zouden verlichten. Vaak is er echter geen bewijs dat dit echt zo is. Bespreek een dieet altijd eerst met uw medische begeleiders!
4. nov, 2016

no stress

Een klein beetje stress op z’n tijd is best gezond. Het houdt u scherp en gemotiveerd. Maar die hardnekkige, energievretende stress kunt u beter vermijden. Zeker als Parkinsonpatiënt.

Hoe meer stressfactoren, hoe meer last van de fysieke effecten van Parkinson: harder trillen, langzamer bewegen, meer pijn. U kunt stress voorkomen of in ieder geval verminderen.

Neem vooral de adviezen van Faye Rhodes ter harte. Deze voormalige voorzitter van de afdeling Massachusetts van American Parkinson Disease Association (APDA) heeft 11 antistresstips voor u.

Herken de stressfactoren in uw leven

Sommigen zijn verslaafd aan adrenaline, anderen genieten het meest van een relaxt avondje thuis. Je hebt geboren leiders en daartegenover net zoveel mensen die liever een ondersteunende rol vervullen. De een vindt steun bij zijn familie, de ander rent er juist mijlenver vandaan als hij hulp of troost nodig heeft. Hoe dan ook: iedereen is anders. En dus heeft iedereen ook andere stressfactoren. Probeer te herkennen waar u stress van ondervindt en wat u voelt in een stresssituatie. Heeft u slaapgebrek, bent u verward, gefrustreerd, neemt u te veel verantwoordelijkheid of heeft u te veel afspraken en verplichtingen? Heb hier aandacht voor en doe er iets aan!

Schrappen, die stress.

Als u zo’n lijstje stressfactoren opstelt, ziet u ongetwijfeld dat u sommige direct kunt wegwerken. Ban de simpelste stressfactoren meteen van uw lijst. Kunt u niet slapen van spannende, enge of zielige films? Kijk die dan niet. Wordt u hyper van koffie, neem dan een cafeïnevrije koffie of nog beter: drink het helemaal niet. Zo simpel kan het zijn.

Niemand is onmisbaar.

Heroverweeg de verplichtingen en afspraken die u bent aangegaan. Dat geldt zowel voor werk als privé. We denken allemaal graag dat we onmisbaar zijn. Maar vergaat de wereld als u ontslag neemt of als u niet wekelijks beschikbaar bent als hulpmoeder op school? Geeft uw relatie u nog genoeg energie? Doet u waar uw hart naar uitgaat? Of doet u wat u denkt dat anderen van u verwachten? Belangrijke zaken om te beseffen!

Vraag gerust om hulp

Bij het beoordelen van uw situatie en/of het stellen van doelen, kunt u gerust de hulp vragen van een coach, professionele adviseur of vriend. Deel taken op in kleine stukjes. Het bereiken van vele kleine overwinningen motiveert u om door te gaan. Veel mensen hebben baat bij meditatie in het omgaan met stress.

Maak ruimte voor vrije tijd

Plan rust in. Geef prioriteit aan uw herstelperiodes. Wat ontspant u? Gezellig afspreken met vrienden, een boek lezen of een wandeling maken? Doen. Maak hier een prioriteit van. Relax en geniet.

Beweeg meer en eet gezond

Dat kan stap voor stap. Begin gerust met een wandeling, u hoeft echt niet per se urenlang de sportschool in. Eet meer fruit en groente en probeer cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Lees hier alles over dieet met Parkinson

Stel uzelf redelijke doelen op het gebied van eten en bewegen, dan heeft u een grotere kans om vooruitgang te boeken dan mensen die te ambitieus van start gaan.

Geen controle? Geen zorgen!

U heeft nu eenmaal niet alles in de hand en kunt niet meer doen dan uw best. Besef dat bij stressvolle gebeurtenissen als een sollicitatiegesprek, examen, presentatie of optreden.

Los conflicten met anderen zoveel mogelijk op

Of vermijd ze. Want ze kosten te veel energie.

Slaap zoveel als u kunt

Toegegeven, dit is niet altijd makkelijk voor Parkinsonpatiënten. Maar wél belangrijk. Lukt het u niet om een hele nacht door te slapen, lees hier de tips om met slaapstoornissen om te gaan.
Probeer een of meer dutjes overdag. Een powernap doet wonderen.

Probeer verandering te zien als een positieve uitdaging

Beschouw veranderingen in uw leven als een uitdaging, als een kans om te groeien en uzelf als mens te ontwikkelen. De omstandigheden of het gedrag van andere mensen heeft u niet in de hand, uw eigen instelling wél. Met uw houding maakt u het verschil tussen tevreden en knorrig, tussen gelukkig en ongelukkig zijn. Wat voelt nou prettiger – voor u en uw omgeving?!

Pluk de dag

Waardeer elke dag die u hebt, probeer er zoveel mogelijk van te genieten.

4. nov, 2016

wat is Parkinson

De ontwikkeling van de ziekte van Parkinson
De ziekte is progressief: klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan een kant en nemen na verloop van tijd meestal toe, in volstrekt willekeurige volgorde. Vroege symptomen die achteraf al op Parkinson wezen, zijn een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven (een kleiner en onduidelijker handschrift) , een trilling in de arm, een voet die opeens ‘op slot’ gaat.
De ontwikkeling van de ziekte – snelheid en symptomen – verschilt per persoon. Met de juiste behandeling, die door de jaren heen telkens wordt aangepast, zijn de klachten vaak redelijk te beheersen. Dat neemt niet weg dat de ziekte een grote impact heeft op het dagelijks leven.
De ziekte van Parkinson kan verschillende klachten veroorzaken:
Uw bewegingen: trillen, stijfheid, schuifelen, wankelen, evenwicht verliezen/vallen, moeite met opstaan vanuit een stoel of bed, moeite met schrijven, minder gezichtsuitdrukking (masker).
Uw stemming: depressief, somber, angstig, lusteloos, verward.
Uw gedrag: vergeetachtig (Parkinsondementie), dingen horen of zien die er niet zijn (hallucineren), ongeremd eten, winkelen, gokken of seks.
Uw lichaamsfuncties: verslikken, kwijlen, afvallen, verstopping, plasproblemen, erectiestoornissen, veel zweten, minder goed ruiken, duizeligheid, minder goed uit woorden kunnen komen.
Uw slaap: overdag vaak duf, ’s nachts wakker liggen, onrust door krampen, rusteloze benen, moeilijk draaien.Wat zijn aanwijzingen voor Parkinson?
Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. De symptomen van Parkinson verschillen per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.
De meest voorkomende symptomen van Parkinson:
trillen (in rusthouding)
stijfheid
langzamer en minder bewegen
vermoeidheid
schuifelend lopen
arm of been niet meer kunnen bewegen
moeite met evenwicht houden en coördinatie
moeite met praten (zachter en monotoon)
moeite met schrijven (verkrampt)
vlakke gelaatsuitdrukking (‘masker’)
Andere symptomen die regelmatig voorkomen bij Parkinson:
blaas- en darmproblemen
obstipatie
vallen en duizeligheid
oogproblemen
pijn in ledematen
depressiviteit
emotionele instabiliteit
geheugenstoornissen
slaapstoornissen
lage bloeddruk
cognitieve achteruitgang
hallucinaties
dementie
freezing (blokkade bij het lopen)
rusteloze benen
huidproblemen
overmatig zweten
spraak- en communicatieproblemen
moeite met slikken
Er zijn verschillende soorten Parkinson te onderscheiden.
Mogelijke soorten Parkinson:
post-encefalitisch parkinsonsyndroom (na hersenontsteking)
parkinsonsyndroom door vergiftiging (zware metalen)
vasculair parkinsonisme (door diabetes)
parkinsonisme als bijwerking van medicijnen
dementie met Lewy-bodies (met hallucinaties)
erfelijke parkinson
juveniele parkinson (onder de 20 jaar)
De echte ziekte van Parkinson – ook wel idiopathisch parkinsonisme – uit zich bij iedere patiënt anders. Het woord ‘idiopathisch’ is een medische term voor ‘van onbekende oorzaak’.
Ook worden er Parkinsonachtige aandoeningen onderscheiden van de ziekte van Parkinson.
Deze heten parkinsonisme of parkinsonsyndroom: een verzamelnaam voor aandoeningen die lijken op Parkinson.
Het verschil ligt in de dopamine: bij Parkinson is de aanmaak van dopamine verstoord, bij parkinsonisme verloopt de opvang van dopamine niet goed, waardoor Parkinsonmedicijnen niet werken bij parkinsonisme.Parkinson is jammer genoeg nog niet te genezen. Het is een progressieve ziekte.
De behandeling richt zich vooral op het verminderen van de symptomen en het verlichten van de klachten. Essentieel in de behandeling is een combinatie van medicijnen, voldoende beweging en gezonde voeding.Blijf vooral positief
zorg ervoor dat u de ziekte van Parkinson begrijpt
ga door met waarvan u geniet
houd uw eigen tempo aan en accepteer hulp wanneer dat nodig is
Lees hier meer tips over stress met Parkinson
Beweeg regelmatig
doe uw oefeningen als u goed uitgerust bent en in uw eigen tempo
herken wanneer u moe bent
vraag gerust hulp van een fysiotherapeut, als dat nodig is
Lees hier meer tips over bewegen met Parkinson
Eet gezond
houd u aan een uitgebalanceerd voedingspatroon
eet fruit, groenten, eiwitrijke voedingsmiddelen, zuivel en granen
houd uw vochtbalans op peil (drink minstens anderhalve liter water per dag)